сряда, 3 април 2013 г.

Преображение - Мери Шели

Този блог следва да преживее истинско преображение, ако искам някой да го чете... така че...


Мери Шели е от онези автори, които напълно незаслужено са известни на широката публика само с едно свое произведение. Разбира се, говоря за "Франкенщайн". За такива автори е типично нашите издатели да отлагат до последно разпространяването на други заглавия освен безспорният хит. Не ги виня, правят го с пълно право.

Мери Шери, не беше издавана преди 1981 г., защото ни развратяваше с пагубно западно влияние. В последствие (1981) с либерализацията на режима се появи "Франкенщайн или новият Прометей". След 1989 г. друго не последва. Едва преди няколко години се появи книжката, която ще ви представя, а през 2012 новото издание на най-значимия ѝ роман.

По тези причини малко изобщо знаят, че голямата Мери Шели е писала и нещо друго освен своето най-прочуто произведение. Дори малко знаят, че именно тя му е автор.

Сборникът "Преображение" съдържа три разказа от творчеството на тази представителка на готиката. За съжаление едва три..., всички останали страници са заети с черно-бели фотографии, които са интересни, но не са текст, което щеше да е по-добре. По тази причина високата корична цена на изданието не е съвсем оправдана - цели 10 лв.! Тъй като обаче купувачи няма (казах ви, че отлагат с право), електронната книжарница на Booktrading ви я предлага на нищожната цена от 2 лв.! Уверявам ви, че единствената причина за липсата на интерес е неизвестността на включените творби, които обаче са прекрасни.

1. "Преображение" - едноименният разказ представя история, която ни учи, че достойството не е най-важното нещо на света. По-добре е да те води собственото ти сърцето, отколкото гордостта. Непреодолимо чувство за чест кара един млад мъж да провали живота си и да сключи сделка с Дявола. Не за душата му обаче, а за неговото тяло. Но дали е бил Сатаната? Ами ако е ангел, който е решил да му върне ума в главата?

2. "Безсмъртният смъртен" - тук ще усетите сянката Франкенщайн. Сякаш този разказ е подготвил авторката за безсмъртното ѝ произведение. Корнелий Агрипа е изобредил елексир с  интересно въздействие над човешкото тяло. Какво би станало ако някой го изпие? Какво е да си на 323 години? За какво би мечтал един безсмъртен човек? Той би се надявал животът му да има край (нима до тук не ви напомня някои дилеми от Франкенщайн?). Когато го четох си спомних, че боговете от гръцките митове завиждали на хората, за дето са тленни. По-добре ли е, че сме създадени такива? Всеки се ражда веднъж, ако и не умира поне веднъж... нещата остават незавършени. Сякаш осъденият да живее вечно е несъвършен! Философската същност на творбата е безспорна. Тя надига десетки подобни въпроси в ума читателя. Ако харесвате идеята, препоръчвам да прочетете и "Гробище за домашни любимци" на Стивън Кинг, водещото в разказа е същото.

3. "Лошото око" - единственият разказ, в който няма нищо свръхестествено. Приключение на Балканския полуостров от XIX в., за което Шели се е вдъхновила от разказите на своя приятел Лорд Байрон за Гърция, Албания и турците. Авторите от тази епоха често се запленяват по нашата част от Европа, която по това време е доста екзотичен примес от европейски и ориенталски традиции. "Лошото око" ни учи, че не всеки със зловеща слава е задължително опасен, че злото може да причини само зло и за в бъдеще, но и че всеки може да се поправи. Че кръвтта вода не става е другият водещ мотив. За съжаление разказът е с предвидим развой, което обаче не го прави слаб. Ако сте романтик и обичате историите с добър край, значи "Лошото око" ще ви хареса най-много.

Това от мен. Книгата е страхотна. Чете се за много кратко време поради обема си. Мери Шели е невероятна, готическата литература също. Хвалби, хвалби, хвалби... Просто я прочетете, струва едни 2 лв., които иначе ще изхарчите за някой боклук в кварталния магазин, на репа за вестници или кой знае. Инвестицията си струва. Ще я държа в библиотеката си до в ляво от "Франкенщайн" и избраните съчитения на Едгар Алън По. Това си е почетно място.


Очаквайте още: Кървави книги, Том 2 - Клайв Баркър, Ако няма брегове - Ивайло Петров, др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар