понеделник, 15 април 2013 г.

Смехотворен газ - П.Г.Удхаус

- Чарлз, нещо ми убива в обувката! Виж какво е!
- Камъче, сър Джон.
- И какво прави това камъче в обувката ми?
- Убива ви, сър Джон.

Това го няма в книгата, но подобни сцени не липсват. Удхаус пълни книгите си с благородни британски персонажи отпреди Втората световна война независимо кога се развива действието. Заедно с тях навсякъде е и тънкият английски хумор.

"Смехотворен газ" едва ли е най-доброто произведение на гомелия писател, но определено демострира достатъчно добре прекрасното му чувство за хумор.

Ако се чудите от къде произлиза вече поизтърканият холивудски сюжет с размяната на тела между двама нищо неподозиращи души, нищо чудно да откриете първоизточникът му тук. Упоени с едновременно с райски газ в зъболекарски кабинет душите на не особено умен английски граф и не особено възпитано момче с блестяща актьорска кариера се разменят. Докато детето-звезда се наслаждава на живота в масивното тяло на лорда, последният не остава приятно изненадан от последствията на това да си филмова звезда на невръсна възраст. Цялата тази комплицирана история е предхождана, съпровождана и последвана от редица шантави преживявания на героите, които ще ви забавляват. Например, ще научите, че винаги трябва да изваждате пурата от устата си преди да целунете вашето момиче, че портокаловите дървета могат да бъдат животоспасяващи в определени моменти, че рогатите мексикански жаби си имат определено предназначение и не на последно място, че трябва да цените живота, който имате, защото дори нещата да са зле, винаги могат да станат по-зле.

Подобно на останалите книги на Удхаус и тази е за моменти, когато имате нужда от пълна почивка и разтоварване. Тя е особено подходяща сега, през пролетта, когато човек е почти постоянно уморен и депресиран. Ако обаче сте от тези, които винаги търсят дълбок смисъл в книгите, то тя едвали е за вас. Това се отнася и за останалите книги на гениалния хуморист.

1 коментар: